بر این اساس، شبکه بانکی کشور در طول تیرماه امسال، در مجموع بیش از ۴۸۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است. به علاوه، روند تغییر جهت وامهای بانکی از تولید به سمت خانوارها در چهارمین ماه امسال نیز ادامه یافته و سهم مصرفکنندگان نهایی از وامهای بانکی، بار دیگر صعودی شده است.
بررسیها نشان میدهند ۳۶۷ هزار میلیارد تومان وام، معادل ۲۱.۷ درصد از کل تسهیلات پرداختی، به خانوارها اختصاص یافته و سهم کسبوکارهای حقیقی و حقوقی از این تسهیلات نیز هزار و ۳۲۸ میلیارد تومان، معادل ۷۸.۳ درصد ثبت شده است.
مقایسه این ارقام با ماه قبل نشاندهنده آن است که سهم بخش مولد اقتصاد از وامهای بانکی، در طول این یک ماه معادل ۰.۳ واحد درصد کاهش یافته و این وامها به سمت خانوارها سوق داده شدهاند. این در حالی است که تداوم این روند میتواند به سختتر شدن تامین مالی بخش تولید و افزایش مشکلات در این بخش منجر شود.
با استناد به گزارش بانک مرکزی، ۷۵.۵ درصد از تسهیلاتی که به صاحبان کسبوکارهای حقیقی و حقوقی اختصاص یافته، برای تامین سرمایه در گردش بنگاهها استفاده شده است که این موضوع، حاکی از تداوم نیاز تولیدگنندگان به منابع مالی خارجی برای تامین سرمایه در گردش است. همچنین ۱۸.۴ درصد از این منابع صرف ایجاد کسبوکار جدید شده و ۴.۶ درصد از آنها نیز به توسعه کسبوکارها اختصاص یافته است.
نکته جالب توجه دیگر در این آمار آن است که بخش صنعت و معدن با جذب ۳۹.۲ درصد از تسهیلات اعطایی به کسبوکارها، بالاخره از بخش خدمات پیشی گرفت و به سلطه کسبوکارهای خدماتی بر وامهای بانکی خاتمه داد.
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهند وام خرید کالای شخصی همچنان محبوبترین وام میان خانوارهاست؛ چراکه ۳۸.۹ درصد از کل تسهیلاتی پرداختی به خانوارها، از این جنس بوده است. وامهای قرضالحسنه ضروری و وام ازدواج نیز با ثبت ارقام ۳۲ درصد و ۱۱.۹ درصدی نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
از سوی دیگر، بررسیها حاکی از آن هستند که حدود ۲۹۰ هزار میلیارد تومان از کل وامهای پرداختی تا پایان تیرماه، در قالب تسهیلات خرد کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان به خانوارها اعطا شدهاند. بهعلاوه، بیش از ۱۵ هزار و ۱۳۰ میلیارد تومان کارت اعتباری نیز به خانوار اختصاص داده شده که با احتساب این مبلغ، سهم خانوارها از کل وامهای بانکی به ۲۲.۴ درصد و سهم بخش تولید به ۷۷.۶ درصد میرسد.