عصر رسانه - روزنامه صبح ایران

۱۴۰۳-۰۶-۲۷ ۱۹:۴۴

دولت سیزدهم چگونه با قطع برق، نفس تولید را گرفت ؛تصویر تاریک کارخانه ‌ها پشت خانه ‌های روشن !

عصر رسانه- آرمان خالقی: موضوع کاهش تولید و ناترازی‌های انرزی در کشور تبدیل به یک معضل فراگیر شده است و سرنخ آن گرچه در دهه‌ها بی‌توجهی به سازوکار تامین انرژی در کشور است، اما نحوه برخورد دولت‌ها با این مشکل چه در زمستان و چه در تابستان موردی قابل تامل است که به نظر می‌رسد در آینده به یک بحران تبدیل خواهد شد. در دولت روحانی، بعد از تحریم‌های شکننده، مسئله قطع برق یا گاز بیشتر مورد توجه قرار گرفت.

با اینکه موضوع ناترازی گاز در دولت احمدی‌نژاد نیز طرح شده بود، اما او با کاغذپاره خواندن تحریم‌ها و شعار ما می‌توانیم این موضوع را در هاله ابهام قرار داد و در دولت اول و دوم روحانی نیز این مسئله با مدیریت قطع برق خانه‌ها در تابستان و ترجیح نسبی صنایع مورد توجه قرار گرفت، نکته‌ای که بعد از سرکارآمدن دولت سیزدهم متغیر شد و تصمیم کابینه سیزدهم بر این شد که با قطعی برق و گاز صنایع اینگونه وانمود شود که دولت به رغم تحریم‌های شدید توانسته ناترازی‌ها را کنترل کند. دولت سیزدهم با خاموشی در صنایع و روشن نگه داشتن خانه‌ها این پیام را در افکار عمومی جا انداخته بود که جمعیت زیادی را از انرژی برخوردار کرده است. در همین حین اما صدای تولیدکنندگان بلند شد و اینگونه عنوان شد که خاموشی‌های دو روزه برای تولیدکنندگان به کابوس تبدیل شده و میزان تولید را به شدت کاهش داده است.
رکود در صنایع
شاخص شامخ، عدد ۳۹ درصد در ماه‌های خرداد و تیر را نشان می‌دهد که بیانگر شرایط وخیم تولید است و تولیدکنندگان در کنار مشکلاتی چون تامین مالی و تهیه مواد اولیه تولید، ناترازی‌ها را متهم ردیف اول مشکلات خود می‌دانند. فعالان صنعتی این نکته را گوشزد می‌کنند که دولت مستقر( کابینه سیزدهم) راه ساده اما پر از آسیب را انتخاب کرد؛ راهی که تامین برق خانگی را در قبال قطعی‌های مکرر در صنایع ترجیح می‌دهد و رشد اقتصادی و اشتغال را به مخاطره می‌اندازد. طی روزهای گذشته هشدارهای زیادی در این باره به دولت پزشکیان داده شد که هم جنبه‌های سیاسی دارد و هم اقتصادی . بعد از گمانه‌ها درباره آمدن علی‌آبادی، وزیر صمت فعلی به وزارت نیروی دولت چهاردهم واکنش‌ها بالا گرفت و برخی نوشتند کسی در موضوعاتی همچون خودرو سالها مردم را با مشکلات دست به گریبان گذاشته چطور می‌تواند وزارتخانه‌ای مهم مانند نیرو را در شرایط بحران و ناترازی اداره کند. برخی هم شیوه‌های دولت سیزدهم برای تامین برق را مورد اشاره و سوال قرار دادند. مهدی عرب صادق معاون سیاسی سابق حزب موتلفه در هشداری به پزشکیان نوشت: آقای پزشکیان شما کشور را خاموش و تعطیل در ناامیدی تحویل گرفتید. ۳ هزار مگاوات نیروگاه ساختند و گفتند ۱۰ هزار مگاوات ساختیم. خاموش را از خانه پنهان کردند و طی ۲ سال ۵۰ میلیارد دلار به کارخانه خسارت زدند. آنها در ۳ سال گذشته ناترازی برق را از ۹ هزار مگاوات به حدود ۲۰ هزار مگاوات رساندند و ناترازی فزاینده ساختند. آنها که عامل وضع موجود بوده‌اند، در کمین دولت شما هستند. این فعال سیاسی و کارشناس انرژی در فضای مجازی با اشاره به ترک فعل دولت سیزدهم نوشت:۵۰٪ تجهیزات شبکه انتقال کشور و تجهیزات نیروگاهی عمر بالای ۵۰ سال دارند و نوسازی ها به فراموشی سپرده شده اند و مدیریت عمر تقریبا در ساختار شبکه جایگاهی ندارد.سهم نیروگاه اتمی تنها ۲ هزار مگاوات در تامین برق است و طی این سه سال حدود ۸ هزار مگاوات نیروگاه احداث شده است که ۶ هزار مگاوات آن از دولت دوازدهم آغاز شده بود.
او با اشاره به اینکه فاصله نیاز واقعی مصرف و انرژی تامین شده حداقل ۴۰ میلیارد کیلووات ساعت است، اینگونه اظهار نظر کرده که این شرایط نماینده وضعیت فعلی است که با سالانه ۲ میلیارد دلار از محل مصرف منابع جدید از محل پیشگیری از خسارات سالانه ۴ میلیارد دلار قابل رفع بود.
سیاسی کاری برای نمایش موفقیت
این آمار و ارقام آنقدر گویاست که هر مخاطبی را به فکر وامی‌دارد و این سوال را به ذهن می‌آورد چرا دولت سیزدهم در بازتاب دادن وضعیت ناترازی‌ها سعی کرد خانه‌ها را روشن نگه دارد تا بتواند تصویر مثبتی ار عملکرد خود نشان دهد؟حمیدرضا غزنوی، دبیرکل مجمع کارآفرینان در واکنش به قطعی‌های مکرر برق صنایع و تولید در گفت‌وگو با خبرآنلاین گفته: وزیر آموزش و پرورش یک‌بار به تعطیلی‌های مدارس در پی آلودگی هوا پایان داد و اعلام کرد مشکل ریشه‌ای باید حل شود و دیگر مدارس را به دلیل آلودگی هوا تعطیل نکردند. مشکل قطعی برق صنایع را هم وزارت صمت باید حل کند؛ این در حالی است که هیچ صدایی برای حمایت از صنایع شنیده نمی‌شود.
وی در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که صنایع در حال حاضر به دلیل قطعی برق، چند درصد زیر ظرفیت کار می‌کند؟ افزود: بعضی از صنایع در حال حاضر ۲ ماه است که تعطیل هستند. بعضی از صنایع هم فقط شب‌ها کار می‌کنند و بعضی‌ها هم دو هفته تعطیل هستند و دو هفته کار می‌کنند.دبیرکل مجمع کارآفرینان عنوان کرد: صنایع با یکدیگر متفاوت هستند و به همین دلیل نتوانستیم آماری جمع‌آوری کنیم، ولی در کل فولادی‌ها و تولیدکنندگان نساجی شرایط خیلی بدی دارند. البته همه تولیدکنندگان شرایط بدی دارند، اما وضعیت این‌ها بدتر از بقیه است.
غزنوی تصریح کرد: وزارت صمت آن‌طور که باید و شاید، واقعا از تولید دفاع نکرده است. در بخش عمومی اگر کاهش مصرف برق ایجاد کنیم، به تولید برق بیشتری می‌رسد. در این وضعیت با این همه مصرف برق در بخش خانگی روبه‌رو هستیم.وی متذکر شد: برق خیلی از جاها را می‌شود کم کرد و حتی جریمه گذاشت، ولی هیچ‌کدام از این اتفاقات نمی‌افتد، یعنی آن‌طور که باید بایستیم و اجازه ندهیم که شرایط کارخانه‌ها وخیم شود، اتفاق نمی‌افتد.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ادامه داد: به‌هرحال مردم برای معیشت‌شان نان می‌خواهند بخورند و پول باید داشته باشند؛ برای همین کارخانه‌ها باید کار کنند. نکته دیگر این است که بازار باید تامین شود. فردا که اجناس گران شود، همین مردمی که برق‌شان تامین بوده و زیر کولر بودند، دیگر پول ندارند که چیزی بخرند. پول هم داشته باشند، کالایی نیست که بخواهند بخرند.غزنوی تاکید کرد: ما به یک موضوع حواسمان نیست و این‌که مساله تولید است. در صورتی که اگر مصرف برق خانگی کم شود و یا فروشگاه‌ها زودتر تعطیل شود، قطعا برق به تولید می‌رسد و جامعه با مشکل مواجه نمی‌شود.
وی همچنین گفت: شاخص شامخ، عدد ۳۹ درصد در ماه‌های خرداد و تیر را نشان می‌دهد که این عدد خیلی فاجعه است. حتی در دوران رکود ۹۷ تا ۹۹ این عدد پایین‌تر است. شرایط بسیار وخیم است. بر همین اساس، انتظار از وزارت صمت این است که قوی‌تر نسبت به قطعی برق کارخانه‌ها و حمایت از سرمایه‌گذاری‌ها عمل کند.دبیرکل مجمع کارآفرینان خاطرنشان کرد: یک مصوبه‌ای در شورای گفت‌وگو تصویب شد که کارخانه‌ها صنایع خورشیدی بیاورند و از انرژی پاک استفاده کنند. این در حالی است که تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است. الان از چند کارخانه حمایت شده که صنایع خورشیدی بیاورد؟ از طرفی کارخانجاتی هم داریم که بتوانند در تولید صنایع خورشیدی کار کنند. اما هیچ کدام از این اتفاقات فوری صورت نگرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پذیرش آگهی

چاپ انواع آگهی روزنامه های کثیرالانتشار

پاسخگویی 24 ساعته

پذیرش تلفنی 66973817-021