پزشکیان در مجمع عمومی سازمان ملل چند محور اساسی را مورد نظر قرار داد. او با ذکر سرفصلهای محدودیت ایران که از سوی غرب تحمیل شده، سیاست تحریم را مانع اصلی در مسیر جریان دموکراسی در جهان معرفی کرد و در عین حال اینگونه اظهار کرد که آمادگی دارد بر سر موضوعات مختلف با غرب به میز مذاکره بنشیند. «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران در نخستین حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در برههای از تاریخ که تمام دنیا و به ویژه منطقه غرب آسیا به واسطه جنگطلبی رژیم اسرائیل در آستانه جنگی گسترده قرار دارد، بر دیپلماسی، صلح، گفتوگو، احترام متقابل و عمل به تعهدات تاکید کرد. این تاکید نشان داد تنشزدایی دولت در کنار محکومیت اقدامات غرب و اسرائیل در منطقه به طور همزمان مورد نظر بوده است.
ساختن دنیایی بهتر و تلاش برای رفع نحریمها
مسعود پزشکیان در سخنرانی تقریبا ۱۴ دقیقهای خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام کرد که ایران آماده «ساختن دنیایی بهتر» با قدرتهای جهان و همسایگان خود براساس مراودات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی موثر و از جایگاه برابر است.وی با وجود آنکه میدانست و میداند که برخی در داخل ایران مخالف هرگونه گفتوگو و مذاکره با قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام، توافق جدید هستهای یا رفع تحریمها و مسائل منطقهای هستند، اما تاکید کرد که «پاسخ مناسب» به صدای دیپلماسی وی که نشات گرفته از رای مردم در ۲ دور انتخابات ریاست جمهوری اخیر است، اعمال تحریمهای بیشتر نیست.پزشکیان حتی پا را از این هم فراتر گذاشت و گفت که پاسخ مناسب به پیام صادر شده از سوی ملت ایران، اجرای تعهدات قبلی در رفع تحریمها به منظور بهبود واقعی شرایط اقتصادی مردم ایران و «زمینهسازی برای توافقهای بیشتر» است.وی در این خصوص گفت: ما آماده تعامل با اعضای برجام هستیم. اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسن نیت اجرا شود، میتوان در مورد دیگر مسائل هم وارد گفتوگو شد.
وفاق ملی بستر نقشآفرینی ایران در عرصه بینالملل
نماینده ایران در جمع سران ملل متحد، یادآور شد که در انتخابات اخیر ایران با برنامه ای مبتنی بر «اصلاحات»، «وفاق ملی»، «تعامل سازنده با جهان» و «توسعه اقتصادی»، وارد کارزار انتخابات شده و قصد دارد بنیانهایی استوار را برای ورود ایران به عصر جدید و نقشآفرینی سازنده و موثر در نظام در حال ظهور جهانی پایهگذاری کند؛ موانع و چالشها در روابط عادی ایران با جهان را برطرف کرده و مناسبات تهران را بر اساس ملزومات و واقعیتهای دنیای امروز سازماندهی کند.البته که او برخلاف آنچه که برخی از جریانات سیاسی مخالف در داخل مدعی بودند، به ترور سردار قاسم سلیمانی در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اشاره کرد و گفت، این ایران نیست که در نزدیکی آمریکا پایگاه نظامی ایجاد یا سران ارتش این کشور را ترور کرده است.
کلیدواژه صلح و مخالفت با جنگ
پزشکیان همزمان ندای صلحطلبی و مخالفت ملت ایران با جنگ و درگیری در منطقه و جهان را هم مطرح و تاکید کرد که ایران در تاریخ معاصر خود آغازگر هیچ جنگی نبوده ولی مقابل تجاوز دیگران، قهرمانانه از خود دفاع کرده است.بخش مهمی از سخنرانی کوتاه رئیس جمهور ایران به صلح و مخالفت با جنگ اختصاص یافت. پزشکیان ریشه نابسامانیها در مناسبات بینالمللی و منطقهای را «بیعدالتی، ظلم، زیاده خواهی، فقر و جهل» دانست و بر ضرورت تشکیل «اتحاد منطقهای و منطقه قوی و متحد» تاکید کرد.نماینده ملت ایران همچون تمامی اسلاف خود بر حمایت از ملت فلسطین و مقاومت لبنان تاکید کرد و ریشه این موضوع را در اشغالگری و جنایتهای رژیم اسرائیل دانست.وی همچنین مانند تمامی روسای دولتهای قبلی ایران از زمان ابتدای انقلاب اسلامی، ریشه بیثباتی در منطقه را حضور قدرتهای خارجی دانست و برون سپاری امنیت به کشورهای فرامنطقهای را عاملی برای جلوگیری از توسعه و پیشرفت در منطقه نامید.برخلاف آنچه که در ۲ سال اخیر و به ویژه هفتههای اخیر به عاملی برای فشار و تحریم ایران تبدیل شده، پزشکیان مخالفت ایران را با جنگ در اوکراین اعلام و بر حمایت از راهحل صلحآمیز برای توقف سریع درگیری نظامی بین کییف و مسکو تاکید کرد.
دفاع از مواضع پزشکیان
او در روز دوم سفر خود به نیویورک همچنین در دیدارهای جداگانه با نمایندگان ادیان الهی، وزیر خارجه چین و علمای اسلامی مستقر در نیویورک، عدالتخواهی خود و تعهد به قراردادهای بینالمللی را مورد تاکید قرار داد. فصل مشترک گفتوگوهای پزشکیان در نیویورک نشان میدهد او دیپلماسی را در خدمت منافع ملی و خاستگاه رای مردم مورد توجه قرار داده است، نکتهای که در داخل نیز با دفاع سیاسیون میانهرو مواجه شده است. دیروز حسامالدین آشنا نوشت: گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسام الدین آشنا مشاور حسن روحانی در دولت دوازدهم، در واکنش به سخنرانی رئیس جمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پزشکیان در کوتاهترین سخنرانی یک رئیس جمهور ایران در مجمع عمومی؛ هم با صریح ترین تعابیر میز و میدان را نمایندگی کرد و راهبرد دفاعی ایران را به رخ کشید؛هم پیام صلح و دوستی و همکاری را به همسایگان و منطقه ابلاغ کرد؛هم خوی تجاوزگری و سیاست فشار حداکثری را به چالش کشید.»