عصر رسانه - روزنامه صبح ایران

۱۴۰۳-۰۸-۲۲ ۲۳:۳۱

عقب ماندگی فناوری در پالایشگاه‌های کشور وجود دارد

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران گفت: به‌طور متوسط ۲۸ درصد از ورودی نفت خام در پالایشگاه‌ها به نفت کوره تبدیل می‌شود. در بحث انتقال نفت به پالایشگاه‌ها، در تولید فرآورده‌ها و در تنوع تولید فرآورده‌ها در پالایشگاه‌های کشور، عقب‌ماندگی فناوری وجود دارد.

نخستین گردهمایی تخصصی سوخت و روانکارها (F&L) در دانشگاه اصفهان برگزار شد.
در این گردهمایی تخصصی رضا کاظم‌نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران و رئیس کارگروه تحول و پیشرفت دانش بنیان در ارائه خود با عنوان «نیازمندی‌های فنی و پژوهشی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران» به بیان مطالبی در حوزه سوخت و فرآورده‌های نفتی پرداخت.در این گردهمایی تخصصی، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، اظهار کرد: در ایران با ۱۰ پالایشگاه بزرگی که داریم، روزانه حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت پالایش می‌شود. از این میزان تقریباً یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز، نفت خام است و تقریباً ۴۲۰ هزار بشکه میعانات نفتی.کاظم‌نژاد ادامه داد: براساس برآوردهای انجام‌شده، در دنیا حدود سه درصد ورودی پالایشگاه‌ها صرف هزینه‌های پالایشی می‌شود، یعنی از ورودی ۱۰۰ بشکه نفت خام، در نهایت سه درصد از آن هزینه می‌شود و ۹۷ بشکه فرآورده‌های نفتی به‌دست می‌آید. در حالی که براساس برآوردهای انجام‌شده در ایران، این عدد ۶/۷ درصد است، یعنی از ۱۰۰ بشکه ورودی به پالایشگاه‌ها ۶/۷ درصد را هزینه می‌کنیم تا از آن فرآورده به‌دست آید و این عدد در مقایسه با معیار کشورهای پیشرفته دنیا بیش از دو برابر است!
در تنوع تولید فرآورده‌ها در پالایشگاه‌ها عقب‌ماندگی فناوری داریم
او درباره اینکه چرا این عدد در ایران با معیار کشورهای پیشرفته متفاوت است، گفت: به‌طور متوسط ۲۸ درصد ورودی نفت خام ما در پالایشگاه‌ها به نفت کوره تبدیل می‌شود. در بحث انتقال نفت به پالایشگاه‌ها، در تولید فرآورده‌ها و نیز در تنوع تولید فرآورده‌ها در پالایشگاه‌های کشور، عقب‌ماندگی فناوری وجود دارد. رئیس کارگروه تحول و پیشرفت دانش‌بنیان اظهار کرد: بخش دیگری از عقب‌ماندگی فناوری پالایشگاهی این است که ما تولیدات پالایشگاه‌ی‌مان را صرفاً برای مصرف سوخت استفاده می‌کنیم، یعنی تنوع مواد با ارزشی را که ممکن است طبیعت در طول میلیاردها سال به دست ما رسانده باشد به‌راحتی و به این شکل می‌سوزانیم!
وی بیان کرد: در گستره ترکیبات نفت خام، ترکیبات بسیار با ارزشی وجود دارد. به شکلی قیمت آن‌ها می‌تواند گاهی سه یا چهار برابر بیشتر از قیمت خود سوخت باشد. حتی می‌توان در یک عملیات و فرآیندهای واسطه‌ای، این عدد به رقم‌های بالاتری مثلاً به پنج یا شش برابر هم برسد.
وی با تاکید بر اینکه باید به پتروپالایشگاه‌ها بسیار توجه کنیم، ادامه داد: باید از فرآورده‌های پالایش‌شده برای تولید مواد واسطه به‌صورت اقتصادی‌تر استفاده کرد. باید فناوری‌هایی را ابداع کنیم که هر آنچه مواد با ارزش در نفت خام وجود دارد، آن را تبدیل و خارج کنیم یا با اضافه کردن فرآیندهای شیمیایی یا فیزیکی، آن‌ها را ارزش ببخشیم و خالص‌سازی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پذیرش آگهی

چاپ انواع آگهی روزنامه های کثیرالانتشار

پاسخگویی 24 ساعته

پذیرش تلفنی 66973817-021