اما پزشکیان با اعلام این موضوع که قصد و غرض از معرفی این کابینه ایجاد وفاق ملی است و وزرای پیشنهادی با تامل و مشورت و بررسی در میان گزینه های مختلف از میان تمام گرایش ها و تفکرات مختلف انتخاب شده اند، همگان را به عدم پیش داوری دعوت کرد و خواستار همراهی و صبر منتقدان شد. او همچنین اظهار داشت که منتقدان باید کابینه وفاق ملی را در عمل محک بزنند. حالا امروز روز رای گیری است و باید دید نمایندگان در جواب تلاش های پزشکیان برای ایجاد وفاق ملی چه پاسخی خواهند داد. آنگونه که پزشکیان از همان زمان تبلیغات انتخابات و نیز پس از رای گیری در انتخابات بیان کرده به دنبال ایجاد دوستی در بین تمام گروه های سیاسی است تا با کنار گذاشتن اختلافات حزبی راه چاره ای برای برون رفت از مشکلات پیش روی کشور اندیشیده شود. حال همانگونه که پزشکیان به قول خود در جهت تشکیل دولت وفاق ملی عمل کرده انتظار می رود نمایندگان نیز به او و کابینه اش چراغ سبز همکاری و تعامل حداکثری نشان دهند. نمایندگان باید با رای بالا به کابینه پیشنهادی حسن نیت خود را برای ایجاد دولت وفاق ملی نشان دهند تا کشور از بن بستی که در آن قرار گرفته خارج شود و مشکلات بی شماری که حاصل سالها کشمکش و نزاع سیاسی میان احزاب و گروه های مختلف بوده رهایی یابد. در واقع مصالح ملی نباید فدای مصالح حزبی و درگیریهای جناحی شود. کشور را نمیشود با درگیری و عقده گشایی، رشد و توسعه داد.
در این میان برخی از فعالان سیاسی به بیان نظرات خود در این زمینه پرداخته اند که در ذیل می خوانید.
سجادی: مجلس در بررسی وزرای پیشنهادی نگاه حاد جناحی نداشته باشد
سیدکمال سجادی در این باره با بیان اینکه وفاق ملی یک ضرورت برای کشور است، اظهار کرد: وفاق ملی موجب انسجام و اتحاد ملی می شود و مسائل حاشیه ای را کنار زده و نزاع های سیاسی را کم می کند. در این شرایط انرژی قوا و نهادهای نظام و همچنین جامعه صرف حل مشکلات کشور و توجه به اولویت های جامعه می شود؛ از این منظر وفاق ملی برای کشور ما یک نیاز ضروری است.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب برای ایجاد وحدت و انسجام ملی، ادامه داد: در کابینه پیشنهادی، برخی وزرا بسیار خوب انتخاب شده و نماد وفاق ملی هستند. مثلا عراقچی فردی است که با همه جناح ها کار کرده است و آنها او را قبول دارند. او مراحل رشد در وزارت خارجه را به طور طبیعی طی کرده است. تحصیلات مرتبط داشته و به زبان انگلیسی تسلط دارد. اطلاعات به روزی از نظام بینالملل دارد و فرد توانمند و کارشناس برای مذاکرات است. عراقچی یک انتخاب عالی برای وزارت خارجه است. خطیب به عنوان وزیر اطلاعات هم یک گزینه خوب دیگر است که در دولت گذشته هم موفق بوده و تجربه دارد و مورد قبول همه جناح ها است.
سجادی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی نگاه رئیس جمهور در زمینه ایجاد وفاق ملی را دنبال کند، خاطرنشان کرد: مجلس در بررسی وزرای پیشنهادی نگاه جناحی حاد نداشته باشد. از سویی این نکته را باید مدنظر داشت که مشکل کشور ما مدیریت است. مدیران قوی و توانمند میتوانند تحول، پیشرفت و عدالت را محقق کنند.
علیزاده: مجلس اقدام پزشکیان برای تشکیل دولت وفاق ملی را تکمیل کند
سیدمحمود علیزاده طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با اشاره به اهمیت شکل گیری دولت وفاق ملی، اظهار کرد: تشکیل دولت وفاق ملی یک ضرورت برای کشور است. رئیس جمهور هم تاکید داشته که عمده مشکلات ما ناشی از اختلافات داخلی است. او با تشکیل دولت وفاق ملی به دنبال این است که اختلاف های داخلی کنار گذاشته شود و همه جناح ها با افزایش سعه صدر، تحمل و همچنین همکاری با یکدیگر ، به دنبال حل مشکلات کشور باشند.وی ادامه داد: وقتی گروه یا جناحی در هر نهاد یا قوه هر نوع اندیشه غیر از اندیشه خود را اشتباه یا خیانت و جرم بداند، وفاق ملی شکل نمی گیرد. وفاق ملی حاصل همکاری جریان ها و نهادهای کشور با یکدیگر و داشتن سعه صدر و تحمل یکدیگر است. امیدوارم با نگاهی که رئیس جمهور آغاز کرده است، شاهد همکاری همه جریان ها و نهادها با دولت و کاهش مشکلات کشور باشیم.
این فعال سیاسی افزود: از یاد نبریم نیمی از مردم در انتخابات اخیر شرکت نکردند. حداقل نیمی از آنهایی هم که در انتخابات شرکت کردند نسبت به وضع موجود اعتراض داشتند. ساده انگاری است بگوییم آنها که در انتخابات شرکت نکردند، فرصت یا حوصله حضور و مشارکت نداشتند. درک شرایط کشور و دلیل گلایه مردم اهمیت دارد. معتقدم با وفاق ملی می توان بجای دعواهای سیاسی، به فکر اولویت های جامعه بود. آقای پزشکیان قدم اول را برای کاهش اختلاف های داخلی با معرفی دولت وفاق ملی برداشته است و حالا نوبت مجلس است که با حمایت از کابینه پیشنهادی، یک گام دیگر برای دستیابی به وفاق ملی بردارد.علیزاده طباطبایی در پایان گفت: رئیس جمهور در معرفی این کابینه نظرات همه گروه های سیاسی را گرفته و همانطور که خودش اعلام کرده است، از افراد توانمند دولت های گذشته در کابینه استفاده کرده است. حالا مجلس هم با همان نگاه وفاق ملی از کابینه حمایت کرده و به آنها رای اعتماد بدهد.
وکیلی: مجلسی ها قیصریه وفاق ملی را برای دستمال کاغذی حزبی به آتش نکشند
محمدعلی وکیلی نیز با اشاره به ضرورت کمک مجلس به رئیس جمهور برای تشکیل کابینه وفاق ملی، بیان کرد: به نظر بنده رئیس جمهور تا به اینجا از خودگذشتگی نشان داده است و در نگاه برخی از هواداران خود به نوعی خودزنی به نفع وفاق ملی انجام داده است. اکنون که رئیس جمهور کارت های خود را به روی میز جریانات سیاسی حتی جریان های مخالف خود گذاشته است تا گامی در جهت وفاق ملی بردارد، امروز توپ وفاق ملی در زمین مجلس است.وی در ادامه اظهار کرد: اگر مجلسی ها این آغوش باز را پاس بدارند، طبیعی است که ما شاهد یک رویکرد جدید در سپهر حکمرانی ایران خواهیم بود و از این مخمصه حزب گرایی، جناح بندی و سیاست زدگی نجات پیدا خواهیم کرد؛ اما اگر مجلس این آغوش باز را پاس نداشته و تدبیر به خرج ندهد و به خصوص به چند چهره مشهور اصلاح طلب این کابینه پیشنهادی رای اعتماد ندهد، آنگاه هم فشار بر رئیس جمهور در اردوگاه متبوع خود به حداکثر خواهد رسید و هم این اقدام خوب آقای رئیس جمهور تبدیل به رویکرد نخواهد شد.این فعال سیاسی در ادامه تصریح کرد: از این جهت به نظر بنده قیصریه وفاق ملی را دوستان مجلس برای دستمال کاغذی حزبی به آتش نکشند. انتظار بر این است که دوستان مجلس به این ندای وفاق ملی لبیک بگویند.
هروی: تصور می کنم مجلس به تمام وزرای پیشنهادی رای مثبت دهد
جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، با اشاره به ضرورت کمک مجلس به رئیس جمهور برای تشکیل کابینه وفاق ملی، بیان کرد: رئیس جمهور با یک نگاه باز به میدان مشکلات آمدند و ما باید این را بپذیریم در مقطعی دولت چهاردهم کار خود را آغاز می کند که حادثهای رئیس جمهور و چند تن از سران دولت را به کام خود کشید. در یک فضای تعجیل توانستیم انتخابات را برگزار کرده و با مشارکت نیمی از مردم کشور رئیس جمهور کشور را انتخاب کنیم.
وی اظهار کرد: دکتر پزشکیان به خاطر نگاه و رویکردی که داشتند در معرض توجه قرار گرفتند. محور صحبت های رئیس جمهور از زمان انتخابات وفاق ملی بود. هر چند بسیاری از گروه ها مانند اقلیت ها، زنان و جوانان نسبت به چینش کابینه آقای پزشکیان نقد دارند، اما زمانی که ما پدیده چینش کابینه دولت را بررسی می کنیم باید ظرافت زمان و مکان را بشناسیم. باید ببینیم در چه زمانی و در چه موقعیتی قرار گرفته ایم و بر اساس نگاهی که ایشان دارند بسنجیم که چه تصمیماتی برای آینده کشور اتخاذ کردهاند.وی افزود: مجلس نباید چوب لای چرخ دولت بگذارد بلکه باید زمینه وفاق ملی را تشدید کنند؛ این نیاز جامعه است. اگر نمایندگان مجلس طریق همیاری با دولت را پیش نگیرند، در اندک زمانی خودشان با تجربه ای که بنده دارم در معرض سوالات و انتقادات از سوی حوزه های انتخابیه خود قرار خواهند گرفت. بهترین راه این است که مجلس با این دولت و نگاه وفاق ملی همیاری و همکاری داشته باشد.