۱۴۰۵-۰۷-۲۶ ۱۲:۱۴

عراقچی: سیاست هسته‌ای ایران با توجه به تقابل یا همکاری غرب تنظیم می‌شود

عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص این موضوع که «اروپا در جهت فعال‌سازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی حرکت می‌کند»، گفت: خود آمریکایی ها و اروپایی هم می‌دانند که ایران چه واکنشی نشان خواهد داد. رسما و صریحا هم به آنها اعلام کردیم. باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند به سمت تقابل جلو بروند یا به سمت همکاری. انتخاب ما همکاری هست.

به گزارش جماران، سید عباس عراقچی در مصاحبه با نشریه العربی الجدید در مورد تحولات شمال سوریه و نتایج گفتگوهای خود در دمشق و آنکارا گفت: به هر حال مقابله با هر بحرانی که در بین کشورها یا حتی در داخل یک کشور پیش می آیدویاحل فصل آن بحران دو جهت دارد،یکی داخل میدان است یعنی به اصطلاح تحولات روی زمین و دیگری رایزنی‌ها و مشورت‌ها و توافقات سیاسی که بین بازیگران صورت می‌گیرد. نمونه در این خصوص زیاد است که اتفاق افتاده است در خصوص آنچه که در سوریه الان اتفاق می‌افتد همین وضعیت وجود دارد. یک سری تحولاتی است که در جغرافیای مسئله صورت می‌گیرد، گروه‌های تروریستی الان پیشرفت هایی کرده اند و در مقابل آن نیروهای سوری یعنی ارتش ملی این کشور و مقاومت مردمی سوریه بعضی جا‌ها آنها را متوقف کردند و بعضی جا‌ها آنها را عقب راندند و بعضی جاها آن‌ها پیشروی کردند. بر روی زمین این امر وضعیت سیالی دارد که ممکن است جا به جا بشود. هر دو طرف تدابیری هم می‌اندیشند که چگونه وضعیت را در زمین به نفع خودشان کنند. همزمان لازم است یک سری رایزنی‌های سیاسی بین کشورهای اصلی منطقه و یا حتی کشورهایی که اتباع آنها در دایره این بحران به هرترتیب گرفتار هستند صورت بگیرد. این کمک می کند تا با مواضع آشنا بشوند، سوء تفاهم از میان برود و اشتباه محاسبه صورت نگیرد. طبیعی است در هر تحولی میان کشورهای مسلمان منطقه رخ دهد، منافع و عوارض آن می تواند زمینه ورود آنها به مسئله را رقم زند.
وی افزود: در این مسئله لازم است که دو کشور ایران و سوریه به دلیل اشتراکات تاریخی و مواضع مشترک پیوسته در حال رایزنی سطح بالا باشند و اقدامات شان را هماهنگ کنند و با بقیه کشورهای تاثیرگذار نیز مشورت و رایزنی وجود داشته باشد. به همین دلیل به ترکیه سفر و با وزیر امور خارجه این کشور صحبت کردم. ایران و ترکیه نه فقط در مورد سوریه، در مورد خیلی از مسائل منطقه و فراتر از منطقه اتفاق نظر دارند، طبیعی است اختلاف نظرهایی هم وجود دارد، لذا بر سر دو نوع وضعیت با هم گفت‌وگو می‌کنیم، جایی که اتفاق نظر داریم با هم همکاری می‌کنیم. آن جایی هم که اختلاف نظر داریم سعی می‌کنیم از طریق گفتگو راه حل پیدا کنیم یا اگر هم راه حلی نداریم، بالاخره همدیگر را خوب درک کنیم که از سوء تفاهم خودداری بشود.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا همه مخالفان آقای بشار اسد تروریست هستند؟ گفت: مسئله مخالفت با شخص آقای بشار اسد نیست، مخالفان و منتقدان همیشه برای ابراز نظر می توانند از سازوکارهای مشروع استفاده کنند و دلایل مخالفت خود را بیان کنند. اما اینکه در برابر نظام دارای کرسی سازمان ملل که مسئولیت دفاع از سرزمین و صیانت از کشور را عهده دار است، اقدام مسلحانه انجام دهند، تفاوت دارد. اولا ما با گروه تروریستی تحریر الشام یا جبهه النصره مواجه هستیم که توسط سازمان ملل تروریستی شناخته شده است. شک نیست معارضینی هم در داخل سوریه وجود دارند که خود دولت سوریه هم بعضا با آنها کار می کرده است و گفتگوهائی داشته اند. منظور از تروریسم گروههای تروریستی هستند که برای اهداف سیاسی خودشان دست به خشونت می‌زنند، دست به اسلحه برده و برای کشتن مردم بی گناه اقدام می کنند، ماهیت تروریستی این گروهها توسط سازمان ملل هم مورد تایید قرار گرفته است.
عراقچی در پاسخ به این سوال که چرا متحدان منطقه‌ای دو طرف ماجرا هنوز نتوانسته‌‍اند به راه حلی برای پایان دادن به بحران داخلی سوریه برسند؟ گفت:
این کاری است که ما داشتیم انجام می‌دادیم روند آستانه با همین نیت شکل گرفت. ایران، ترکیه و روسیه با همین هدف یک روندی را شروع کردند که منجر شود به حل و فصل و آرامش در سوریه و کمک به دولت و مردم سوریه برای انجام اصلاحات و آشتی ملی که نیاز است . این سه کشور تعهد کرده بودند گروههایی که به خودشان نزدیک هستند را در این جهت کنترل و تشویق و ترغیب کنند. من خیلی نگران هستم که این روند آستانه بخاطر ناکامی در تحقق اهداف اش فرو بپاشد و این روند جایگزینی هم به آسانی نخواهد داشت. البته پس از مشورتهایی که با همتای ترک خود آقای فیدان داشتم، توافق کردیم بسرعت جلسه روند آستانه را برگزار کنیم و این یک گام خوب است.
وی با اشاره به اشتباهات دولت اسد در پایبندی به روند آستانه، گفت: ببینید ما منکر نیستیم که دولت سوریه اشتباهاتی کرده یا ممکن است بکند و معارضین هم همینطور، اما گروه های مسلح و تروریستی که ماهیت، هدف و تکالیف مشخص دیگر دارند. بله؛ مهم این است که اگر جایی هم اشکالی وجود دارد، بیاندیشیم چگونه آن را حل و فصل بکنیم. به نظر من در اختلاف میان خانواده کسی نمی رود یک تروریست را بیاورد تا برادرش را هدف قرار دهد. بیشتر اینها بهانه جویی است، ضمنا فراموش نکنیم که حلب و ادلب بخشی از قلمرو سوریه است. تمامیت ارضی سوریه باید مورد احترام باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری‌ اسلامی ایران همچنان معتقد است که سیاستش از اول بحران سوریه در حمایت از نظام این کشور انتخاب درستی بود؟گفت: مسائل داخلی سوریه به خود سوریه و مردم سوریه مربوط است. نگاه ما به سوریه به عنوان کشوری که در خط مقدم مقابله با رژیم صهیونیستی است یک نگاه از جنس مقاومت است و احساس و تلقی ما این بود که حرکاتی که در سوریه صورت گرفت بیشتر با هدایت عوامل خارجی به ویژه رژیم صهیونیستی بود که سوریه را از محور مقاومت خارج کنند و هدف اگر واقعا رسیدن به اصلاحات دموکراتیک بود، باید یک جور دیگر برخورد می‌شد. ولی هدف واقعی و پشت صحنه که خیلی از کشورهای منطقه به آن توجه نداشتند، این بود که توطئه‌ی صهیونیستی جریان داشت برای خارج کردن سوریه از مدار مقاومت و ورود و حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت سوریه از این زاویه بود وگرنه آنچه که بین دولت سوریه و مردم سوریه می‌گذرد به خود دولت و مردم سوریه مربوط است و ما از درخواست های عادلانه و مسالمت جویانه مردم سوریه برای هرگونه اصلاحات، از نفس این کار حمایت کردیم، ولی این که چه اتفاقی بیفتد به مذاکرات خود آنها مربوط است اتفاقا اصلا هدف روند آستانه این بود که کمک بشود به روند اصلاحات سوریه. اگرچه خیلی پیشرفت مناسب هم نداشت و این یک نقطه ضعف است ولی اصل قضیه که یک توطئه رژیم صهیونیستی برای خارج کردن سوریه از مدار مقاومت جریان داشته و باید با آن مقابله شود سر جایش است.
عراقچی در پاسخ به این سوال که برخی ناظران معتقد هستند برنامه‌ای منطقه‌ای و جهانی برای چیدن بال‌های ایران در منطقه در جریان است و این که بعد از لبنان و سوریه نوبت یمن و عراق است؟ نظر شما چیست؟ گفت: ببینید اینها بال های ایران نیستند اینها گروههای مقاومتی هستند که برای اهداف عادلانه ای مبارزه می‌کنند. مردم فلسطین مگر بال ایران هستند؟! آنها دارند برای آزادی سرزمین خودشان مبارزه می‌کنند. لبنان هم همینطور هم برای آزادی سرزمین خود قبلا می جنگیده و الان هم می‌جنگد. در کمک به فلسطین این گروههای مقاومت وارد شدند. یمن هم الان فقط مشکل‌اش غزه است می‌خواهم بگویم نوع نگاهی که خیلی از رسانه ها غربی یا عربی دارند ناشی از عدم فهم و ادراک عمیق نسبت به بنیان اندیشه در میان کشورها و مردم مسلمانی است که از چند دهه اشغال اراضی کشور فلسطین و قتل عام نظام مند مردم بیگناه و سکوت غرب رنج می برند. این نگاه اشتباه است که فکر می‌کنند ایران دارای بازو در منطقه است. اصلا اینطوری نیست. یک تفکر حق جویانه و حق طلبانه در منطقه وجود دارد که ما به آن مقاومت می گوییم و برای مقابله با رژیم صهیونیستی و مقابله با تهاجمات و جنایت های رژیم صهیونیستی است. برای آزادی‌ سرزمین خودشان ،برای حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین و برای یک هدف عادلانه می‌جنگند.جمهوری اسلامی ایران هم نه به آنها دستور می‌دهد و نه ارتباط سازمانی دارد از آرمان آنها حمایت می‌کند پشتیبانی می کند و اگر کمک هایی هم لازم باشد به آنها انجام می‌دهد.
عراقچی در پاسخ به این سوال که پرونده هسته‌ای ایران نیز اخیرا شاهد تشدید تنش بوده است و قطعنامه‌ای نیز در شورای حکام علیه ایران صادر شد. اکنون برخی معتقد هستند که اروپا در جهت فعال‌سازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی حرکت می‌کند. در صورت فعال شدن این مکانیسم، تهران چه واکنشی نشان خواهد داد؟ گفت: خود آمریکایی ها و اروپایی هم می‌دانند که ایران چه واکنشی نشان خواهد داد. رسما و صریحا هم به آنها اعلام کردیم. باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند به سمت تقابل جلو بروند یا به سمت همکاری. انتخاب ما همکاری هست. ما قبل از جلسه شورای حکام، آقای گروسی را به تهران دعوت و مسیر همکاری را باز کردیم و یک فصل جدید همکاری را با مقابل ایشان نشان دادیم. اما غربی‌ها مانع آن شدند و به سراغ قطعنامه رفتند. امیدوار هستم که این مسیر اصلاح بشود و به سمت همکاری برگردند تا به یک راه حل مذاکراتی برسیم.
عراقچی در خصوص ابراز بدبینی نسبت به مذاکرات اخیر با اروپا گفت: دلایل زیادی برای این بدبینی وجود دارد، ولی به هر حال اگر مسیر همکاری و مذاکره پیش نرود و نتوانیم به یک توافق مذاکره شده برسیم و آنها به سمت اسنپ بک بروند به نقطه بحران می رسیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تهران با ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری اش مذاکره خواهد کرد؟ گفت: هنوز دولت تازه تشکیل نشده، مواضع آن اعلام نگردیده و مشخص نیست بنای آسیب شناسی در عملکرد گذشته را دارد یا خیر؟ آیا مایل است همراه با احترام و مسئولانه و متعهدانه به داوری درباره عملکرد مداخله جویانه دولتهای سابق که از کودتای ۲۸ مرداد آغاز شد و با حمایت از صدام در جنگ شکلی آشکار به خود گرفت به داوری بنشیند یا خیر؟ اینها باید معلوم شود. اکنون بنائی برای گفت‌وگو نداریم یعنی زمینه ای برای گفتگو وجود ندارد. باید دید که دولت جدید آمریکا سیاست‌های خود را چگونه تنظیم می کند و چگونه اجرا خواهد کرد و ما سیاست خود را متقابلا تنظیم می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پذیرش آگهی

چاپ انواع آگهی روزنامه های کثیرالانتشار

پاسخگویی 24 ساعته

پذیرش تلفنی 66973817-021